Præsentere

Talepapir

Hvad er et talepapir?

Et talepapir er et stykke papir, du har med ved dit oplæg. Det er en form for disposition, der indeholder dine stikord i en bestemt rækkefølge, som hjælper dig med at holde dig til din plan for oplægget. Samtidig sikrer stikordsformen, at du ikke kommer til at læse op og mister kontakten til dine tilhørere.

Talepapiret er noget af det sidste du laver, når du arbejder med dit oplæg. Det er således først, når du har helt styr på, hvad du vil med dit oplæg, og hvordan du vil sætte det sammen, at det er tid til at lave talepapiret.


Talepapir eller skærmpræsentation?

Når du tidligere har lavet et oplæg eller en fremlæggelse, har du måske gode erfaringer med at anvende en form for skærmpræsentation.

Talepapir sammen med skærmpræsentation er uhensigtsmæssigt. Skærmpræsentationen kan i sig selv sagtens gøre det ud for både illustrations- og stikordsmedie.

Det er dog ikke altid muligt eller hesigtsmæssigt af anvende skærmpræsentation. Det kan fx være du skal holde et oplæg 'i felten'. Det kan også være du skal indlede en mundtlig eksamen med et oplæg. Ved mundtlig eksamen er det 'farligt' at satse på en skærmpræsentation, da teknikken kan svigte dig.











Der kan sagtens være tale om flere mindre stykker talepapir, du på forhånd har sorteret i rækkefølge - så kaldes det ofte for talekort.


Hvorfor ikke bare bruge et manuskript?

Det er ikke nogen dårlig idé at lave et manuskript i forbindelse med forberedelsen af dit oplæg - men det er en dårlig idé at medbringe det til selve oplægget. Mange har erfaret, at det er meget svært at finde rundt i.

Gode råd når du laver et talepapir

- Hold dig til stikord, så du undgår oplæsning undervejs.

- Skriv stort, så du kan læse dine stikord på afstand.